Allt du behöver veta om världsmästerskapen i handboll 2023

2023 är året det händer för första gången i historien – Sverige spelar två handbolls-VM samma år! Först ut är svenska herrlandslaget som redan i januari ska delta i sitt VM för herrar. Mot slutet av året, i november och december är det damernas tur att representera Sverige i dam-VM. Här ska vi ta en titt på de svenska landslagens chanser, och allt annat som är värt att veta om världsmästerskapen i handboll 2023. 

vm handboll

När ska handbolls-VM 2023 spelas?

Världsmästerskapet för herrarna går av stapeln i Sverige samt Polen den 11:e januari 2023, där finalen avgörs den 29:e januari 2023 i Sverige på Tele2 Arena. VM-truppen står klar och vi kommer bland annat få se Jim Gottfridsson – årets spelare i svensk handboll samt Eric Johansson, 22-åringen som blivit utsedd till världens bästa unga handbollsspelare. Sverige har lottats in i grupp C, och spelar alla sina gruppspelsmatcher i Göteborg mot Brasilien, Kap Verde och Uruguay.

När det kommer till damerna spelas deras VM i handboll mellan 30:e november till 17:e december 2023 i Sverige, Danmark och Norge. Sverige kommer spela i grupp A, men det står ännu inte klart vilka de möter i gruppspelet. Den stora finalen avgörs hos våra danska grannar i Herning.

Sveriges chanser till VM-guld

medalj vm

Alltid under stora sportevenemang spekuleras det om vinnare och sportfantaster spelar sportsbetting på nätet. Det går även att lägga handboll odds där man kan gissa och spela på olika resultat. De flesta fans runt om i världen har sina favoriter som man hoppas tar hem allt, och oftast hejar man såklart på sitt eget land under VM men det är även vanligt att man tippar på andra segrare genom betting.

Hur ser Sveriges chanser ut? Vi börjar med herrlandslaget som minst sagt har en mycket imponerande resa såhär långt. Sveriges herrar har hittills kammat hem 12 medaljer under världsmästerskapen i handboll, varar 4 guld, 4 silver och 4 brons. De har även totalt 4 OS-silver, 5 EM-guld, 1 EM-silver och 3 pallplatser i utomhus-VM där man vunnit 1 guld, 1 silver och 1 brons.

Handbolls-VM för män 2021 blev det silvermedalj för Sverige där man förlorade mot Danmark i finalen. EM 2022 blev det däremot guldseger. Herrarna har även lyckats med tre raka EM-segrar 1998, 2000 och 2002. Med detta sagt kan vi konstatera att Sveriges chanser i handbolls VM för herrar 2023 ser lovande ut, och förväntningarna är skyhöga med tanke på vad de lyckats åstadkomma hittills.

På damsidan i handboll har Sverige hittills tagit en silvermedalj och en bronsmedalj i EM. Lagets bästa placering under VM är 2017 när de kom på en fjärde plats och den bästa OS-placeringen för damerna var 2020 när de även där kom fyra. Vi håller såklart våra tummar för att det blir en pallplats för första gången under dam-VM i handboll 2023.

Handbolls VM i Sverige 2023

Gruppspelen för både herrarna och damerna kommer bland annat spelas i Sverige, och VM-finalen för männen avgörs i Stockholm inför 22.000 hängivna fans på plats. Miljontals människor från hela världen kommer också att följa de direktsända matcherna på TV. Det hade varit riktigt kul om båda lagen får medaljer eftersom de ska spela VM i handboll för första gången någonsin samma år!