Patiens Idioten & Golf – 2 enkla kortspel för en spelare

När man inte har något att göra eller bara vill ta det lite lugnt då är det aldrig fel att sätta sig, stänga av telefon och skärmar och lägga en klassisk patiens. Patienser är kortspel för en och kan göras både på dator eller med en fysisk kortlek vilket vi föredrar. Två klassiska snabba och enkla patienser är Idioten och patiensen golf som vi ska ge en snabbgenomgång på här. Förresten är ni som vi ledsna för att text tv har tagit bort all service till spelare, sidor som text tv 590 för lotto dragning där man kunde rätta sina lotto system och sidan 587 för keno dragningen saknas, mest av nostalgiskäl antar jag.

Så spelar du patiensen idioten

Idioten är snabb och snabb enkel patiens som de flesta kan den redan. Här kommer en snabbkurs för er som har glömt bort hur det fungerar. Målet med spelet är att att bli av med alla kort utom de fyra essen som ska ligga på varsin plats jämte varandra på spelbordet när du är klar.

Steg för steg för att spela idioten

  1. Lägg ut fyra kort med bildsidan uppåt efter varandra.
  2. Ta bort de kort som är lägst i varje färg, finns det exempelvis spader 3 och spader 6 så kastar du spader 3. Finns det tre av samma valör så tar du bort de två lägsta.
  3. När du har tagit bort dessa kort så lägger du upp fyra nya, en på varje ”hög”
  4. Ta bort de lägsta igen, när en plats är tom så kan du lägga ner ett kort ifrån en annan hög och därigenom kanske få bort även detta eller för att få ner ett högt kort eller kanske till och med ett ess i botten.
  5. När du har slut på kort så ska det bara ligga fyra ess på bordet för att du inte ska bli idiot 🙂
patiens idioten

Så spelar du patiensen Golf

Golf är också en snabb och enkel patiens som går ut på att tömma sin hög av kort.

Steg för steg för att spela Golf

  1. Lägg ut sju rader med kort bilden upp. Lägg upp totalt 5 rundor med kort som delvis täcker varandra, alltså totalt 35 kort. Korten du får över lägger du i en hög vid sidan om.
  2. Nu ska man försöka försöka få korten i nummerordning, färg har ingen betydelse. Vänd upp ett av korten och lägg det i skräphögen som du har nedanför de upplagda korten, om det finns kort som är i nummerföljd med något annat kort på bordet så lägger du ner kortet ifrån raderna till skräphögen och så vidare. Det spelar ingen roll om det är uppåt eller nedåt.
  3. När du inte kan flytta mer kort så tar du ett nytt kort ifrån din hög och upprepar proceduren.
  4. Är alla rader tomma så har du fått patiensen att gå ut, grattis!
startläge för patiensen golf

Startläge för patiensen golf