Vad går Harpan ut på? | Allt om patiensen

Den ganska lätta patiensen Harpan kan vara rolig att spela om du eftersöker en ny hobby, vill sysselsätta dig med någonting spännande eller bara fördriva tiden. Vi ska prata mer nedan om hur spelreglerna går till samt kika på vad de olika svårighetsgraderna syftar på så att du garanterat kan bli en riktig Harpan-mästare. Efter dess att du har lärt dig reglerna kan du besöka www.spelaharpan.com för att lägga patiensen online helt gratis!

En enklare och svårare variant

Harpan finns att spela med två olika svårighetsgrader. I den svårare versionen dras tre kort varje gång du klickar på spelhögen, och dessa kort läggs ovanpå varandra i resthögen. Du måste använda dem i den ordningen som de drogs, så du kan med andra ord inte placera de två nedersta korten förrän du har placerat det översta.

När du istället spelar den lite enklare varianten av Harpan drar du ett kort åt gången. Du har därför möjligheten att dra ett kort, se huruvida det kan placeras eller inte och därefter dra ytterligare ett kort om det behövs. Det finns då inga kort som är låsta bakom några andra på samma sätt som i den mer avancerade versionen av Harpan. Om du inte tidigare har lagt patiens kan den enklare svårighetsgraden vara att föredra så att du lättare kommer igång med spelet.

Målet med Harpan

Kort förklarat är målet med Harpan att bygga upp fyra högar inom basrutorna. Varje hög ska ha ett ess längst ned följt av högre valörer ovanpå hela vägen upp till Kungen. Tablån är den största delen av spelplanen, och här ligger sju högar med kort på rad. Dessa innehåller både dolda kort samt öppna kort.

Ditt jobb är att flytta kort mellan högarna eller att dra nya kort från spelhögen som du kan använda dig av. Högarna i tablån ska, tvärtemot basrutorna, ha högst valör nederst samt lägat valör överst. Färgerna måste även variera, så du kan exempelvis inte lägga ett rött kort på ett annat rött kort.

När du får tillgång till kort som kan läggas i basrutorna börjar du att fylla på dessa fyra högar. Du vill givetvis även få tillgång till de dolda korten som kan hjälpa till att fullända basrutorna, och därför är det viktigt att du flyttar samt placerar korten på rätt plats. När du har lyckats med att fylla basrutorna har patiensen gått ut.